Περιλήψεις ομιλητών κατά τη διάρκεια του συνεδρίου

Πνευμονική εμβολή Θεραπεία & προβληματισμοί – Παρακολούθηση από το Νοσοκομείο στο Ιατρείο
Μ. Μαρκάτος

Πνευμονολόγος

Η στρατηγική διαχείρισής των ασθενών με ΠΕ σε κατηγορίες κινδύνου  λειτουργεί με τη βέλτιστη σχέση κινδύνου-οφέλους. Ασθενείς που είναι αιμοδυναμικά σταθεροί, χωρίς χαρακτηριστικά υψηλού κινδύνου, μπορούν να αντιμετωπιστούν ως εξωτερικοί. Από την άλλη, είναι σημαντικό να κατανοήσουμε τους παράγοντες που επηρεάζουν την ποιότητα ζωής του ασθενούς με ΠΕ και να προσδιορίσουμε εκείνους που χρειάζονται περισσότερη υποστήριξη μετά την έξοδό τους από το νοσοκομείο.

Παθοφυσιολογία αποφρακτικών παθήσεων του αναπνευστικού συστήματος (Άσθμα, Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια, Βρογχεκτασίες)
Β. Πέττα, MSc PhD
Πνευμονολόγος, Επιμελήτρια Β’ Γ.Α.Ο.Ν.Α “O Άγιος Σάββας”

Στις αποφρακτικές παθήσεις του αναπνευστικού παρατηρούνται διαταραχές αερισμού (στένωση αεραγωγών οφειλόμενη σε φλεγμονή, βύσματα βλέννας, σύσπαση λείων μυϊκών ινών και αναδιαμόρφωση, απώλεια ακτινωτής έλξης στο τοίχωμα των αεραγωγών, απώλεια ελαστικών δυνάμεων επαναφοράς, ανώμαλη διάταση και παραμόρφωση των βρόγχων συνεπεία καταστροφής των ελαστικών και μυϊκών στοιχείων του τοιχώματος τους) και διαταραχές αερίων αίματος (υποξαιμία, υπερκαπνία, αναπνευστική οξέωση).
Η ανομοιογενής κατανομή αερισμού, η αύξηση αντιστάσεων των αεραγωγών, η παγίδευση αέρα και η υπερδιάταση οδηγούν σε αύξηση του έργου αναπνοής και κόπωση των αναπνευστικών μυών. Ο λειτουργικός έλεγχος του αναπνευστικού είναι απαραίτητος για τη διάγνωση και την παρακολούθηση των αποφρακτικών νοσημάτων.

Σαρκοείδωση
Α. Γόγαλη, PhD
Επιμελήτρια Α’ ΕΣΥ, Πνευμονολογική Κλινική Ιωαννίνων, Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων

H Σαρκοείδωση είναι νόσος αγνώστου αιτιολογίας που προσβάλλει νέους και μέσης ηλικίας ενηλίκους. Είναι συστηματική νόσος που μπορεί προσβάλλει διάφορα όργανα και η διαγνωστική της προσέγγιση παραμένει πρόκληση, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις η θεραπευτική αντιμετώπιση είναι δύσκολη. Θα συνοψίσουμε τις τελευταίες κατευθυντήριες οδηγίες όσον αφορά τη διάγνωση και θα κάνουμε αναφορά σε νεότερα θεραπευτικά δεδομένα.

IPF-Νέες Οδηγίες ATS
Β. Τζίλας, Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών
Πνευμονολόγος, Ιατρικό Κέντρο Αθηνών

Η IPF βρίσκεται στο επίκεντρο της έρευνας, με αποτέλεσμα να προκύπτουν διαρκώς νέα δεδομένα σε επίπεδο παθογένειας, διάγνωσης, πρόγνωσης και θεραπείας. Είναι σημαντικό ο κλινικός πνευμονολόγος να είναι ενημερωμένος για τις τελευταίες εξελίξεις και κατευθυντήριες οδηγίες  και για τον τρόπο που βρίσκουν πρακτική εφαρμογή στην καθημερινή κλινική πράξη.

X